עגינות לגבר
-
Category
עגינות היא מצב בו מצוי יהודי כאשר בן זוגו נעלם ולא ניתן לאתרו, כאשר לא ידוע אם בן הזוג חי או מת או כאשר בן הזוג במצב של חוסר שפיות או של תרדמת.
במקרה כזה לא יכול הגבר העגון או האישה העגונה לקבל גט מבן/בת הזוג.
כל עוד לא ניתן הגט, העגון אינו יכול להנשא לאחר, למעט במקרים נדירים לגברים בלבד. ההלכה קובעת כי לא ניתן להתגרש אלא בהסכמת שני בני הזוג, דהיינו על הגבר להסכים לתת גט ועל האישה להסכים לקבל אותו. היה ואחד הצדדים מסרב לתת או לקבל את הגט – לא ניתן להתגרש עד לפתרון המחלוקת. בית הדין הרבני רשאי לנסות ולהפעיל לחץ על הצד המסרב לתת או לקבל את הגט וזאת באמצעות הפעלת סנקציות שונות, אך לא ניתן להכריח בפועל לעשות זאת. כך נוצר מצב בו גבר או אשה נאלצים להשאר בקשר נישואין "על הנייר" שאינם ממומשים למעשה, ומנגד לא ניתן לסיימם ע"י גירושין וגט. מצב עגינות עלול להימשך על גבי שנים רבות במהלכן הצד העגון ייחשב בחוק כנשוי, ומשכך אינו יכול להתחתן והקים משפחה חדשה.
השיח הציבורי נוטה להדגיש יותר את בעיית העגונות לעומת בעיית העגונים, כיום ישנה קואליציה של 27 ארגונים שונים העוסקים בבעיית העגונות ומסורבות הגט, אך אין ארגונים העוסקים בבעיית העגונים ומסורבי הגט. העגינות שכיחה יותר בקרב נשים לעומת גברים, למרות שלכאורה שני הצדדים חשופים אליה במידה זהה, שכן לא מעט נשים מסרבות לקבל את הגט ולשחרר את בעלה מקשר הנישואין, מסיבות שונות שרובן עוסקות ברצון לזכות בהטבות כספיות ממנו או ברצון לנקמה וזאת למרות התרעות חוזרות מצד בית הדין הרבני שעליה לקבל את הגט ולמרות סנקציות שונות על האישה (שלילת הזכות לנהל חשבון בנק, שלילת זכות להשתמש בכרטיס אשראי, צווי עיכוב יציאה מהארץ, מעצרים ודרישת פיצויים כספיים). הסיבה לשכיחות הגבוהה בקרב נשים מקורה בדיני ההלכה – שהינן קשות ומורכבות הרבה יותר עבור נשים ובכלל זה דרישות קלות יותר להתרת גבר עגון לעומת התרת אישה עגונה.
גבר עגון
בניגוד לנשים, בעבר גברים עגונים רשאים היו על פי דין תורה לשאת אישה נוספת ובמרוצת השנים ושינויי הלך התקופה אסרו עליהם אפשרות זו בהסתמך על חוקי מדינת ישראל. זאת ועוד, גבר עגון, המקיים יחסי אישות אינטימיים מחוץ לנישואים – לא ייחשב הלכתית לנואף ומשכך לא יחולו עליו דינים מקבילים לאישה נואפת.
לפיכך, מצבו המשפטי של גבר עגון נחשב קל מזה של אישה עגונה, אולם מצד שני, הוא מחויב במזונות אישה כל עוד הנישואים ברי תוקף, ללא קשר לחיים משותפים תחת קורת גג אחת.
במרבית המקרים הגברים הם המותירים את נשותיהם עגונות ומסבים להן סבל וצער רב שנים, אולם כיום כבר ידוע כי בישראל ובעולם כולו ישנם גברים עגונים רבים שנשותיהם מסרבות לתת להם גט מסיבות שונות ומשונות: נקמה, כלי ניגוח וסחיטה להשגת הסדר רכוש מנופח, הטבות מימוניות ועוד.
לרשות הגבר העגון עומדת הזכות להגיש תביעת נזיקין בבית המשפט לענייני משפחה כנגד האישה הסרבנית וזאת מומלץ לעשות לאחר התייעצות מקצועית משפטית עם עו"ד מומחה בתחום, אשר יאמוד סיכויים אל מול סיכונים, לרבות פניה לבקשת כפיית גט בבית הדין הרבני.
לסיכום מאמר זה, אם הנכם עומדים בפני משבר גירושין ואתם מוצאים עצמכם מסורבי גט – חשוב שתזכו לסיוע משפטי להפעלת סנקציות השוללות זכויות מסרבנית הגט.
עו"ד מומחה בדיני גירושין ועגינות ידע לספק יעוץ משפטי מקצועי המבוסס על ניסיון עשיר ובקיאות לרזי התחום, ידע לכוון ולנהל את תביעת הנזיקין וכפיית הגט על הצד הטוב ביותר עבורכם, יספק את המידע הנדרש, המיידי והרחב ככל שניתן, תוך שימוש באסטרטגיה חכמה, ידע וכלים לניהול משא ומתן ויספק מענה לקשיים וללבטים המתלווים להליך – לטובת הלקוח ויקיריו ולהשלמת הפלטפורמה בדרך לסיום מוצלח של תהליך הגירושין וסטטוס העגינות ולפתיחת פרק חדש ומוצלח בחיים.
נשמח לעמוד לשרותכם בכל עת.