אחת הסוגיות המורכבות והאמוציונאליות במשבר גירושין הינה דרך ביצוע חלוקת הרכוש – פירוק שיתוף לרכוש משותף ובראש ובראשונה: פירוק שיתוף לדירת המגורים – הנכס בעל הערך הרב ביותר ומשכך סביבו מתרחשות מחלוקות רבות וסבוכות. שכן, למרבית הזוגות ישנה רק דירה אחת בבעלותם ובמקרים רבים ילדי בני הזוג עדין קטינים וזקוקים לקורת גג יציבה המשמשת כעוגן בחייהם.
חשוב להדגיש כי התנהלות בלתי זהירה ושקולה בכל הקשור לפירוק שיתוף בגירושין עלולה להביא להפסד כספי עצום ולעוגמת נפש רבה לכל הנוגעים בעניין ובמיוחד לילדים המשותפים ומשכך, מומלץ להסתייע בשירותי עו"ד גירושין מומחה בניהול סוגיות פירוק שיתוף בגירושין, שיעזור לכם להתמצא בתוך נבכי החוק ולצאת מהמשבר כשידכם על העליונה.
עקרונות חוק פירוק שיתוף בגירושין
פירוק שיתוף בגירושין, דהיינו פירוק השיתוף בדירת המגורים המשפחתית הנמצאת בבעלות שני בני הזוג, מסתמך על שני עקרונות משפטיים המנוגדים זה לזה:
- בן הזוג הדורש לפרק את השיתוף בנכס נשען על תקנות הלקוחות מדיני מקרקעין ובראשן: שותף במקרקעין רשאי לפרק את השיתוף בנכס על החלטתו האישית בכל מועד שיבחר ולבית המשפט אין כל סמכות לפסוק אחרת כנגדו ולאסור על פירוק שיתוף.
- בו הזוג המתנגד לפירוק שיתוף ומכירת הדירה נשען על דיני גירושין ובראשם: לא ניתן להשאיר את הילדים המשותפים ללא קורת גג למגורים וזאת הן בפן המעשי והן בפן הרגשי.
אולם, במרוצת השנים חלה מגמת שינוי במערכת המשפט שנועדה למזער את ההתנגשות בין שני עקרונות אלו והמחוקק קבע כי כאשר עסקינן בדירה משותפת לבני זוג – רשאי בית המשפט לבחון עמוקות את המקרה לגופו ובכלל זה בחינת הזכויות וצרכים של כל צד בסכסוך ומעל לכל בחינת הזכויות והצרכים של הילדים המשותפים. שינוי חשיבתי זה נובע מעצם העיקרון כי חלים במקרה דיני משפחה וגירושין ולא רק דיני מקרקעין לשותפים בנכס, כלומר, עסקינן בבני זוג במשפחה ולא שותפים עסקיים בנכס.
הסכם פירוק שיתוף
ההמלצה הגורפת ע"י כל אנשי המקצוע בתחום הגירושין הינה להגיע להסכם פירוק שיתוף מתוך הסכמה חופשית והחלטה משותפת כי הדירה המשותפת תימכר לאלתר או במועד מאוחר יותר ולאחר שילדים יגדלו מעט. בנוסף, ישנם לא מעט תיקי גירושין בהם אחד מבני הזוג מוותר על חלקו בדירת המגורים ומעביר את זכויותיו בדירה על שם בן הזוג השני, אם מרצון מלא ואם מחוסר ברירה ועל מנת "לקנות את חרותו" בכסף. חלוקת רכוש בין בני זוג העומדים בפני פרידה וגירושין הינו אחת הסוגיות הסבוכות, האמוציונאליות ובעלות ההשלכות המכריעות ביותר על עתידו הכלכלי של כל צד בהליך הגירושין. בתחום זה, נוצר ניגוד אינטרסים אבסולוטי בין בני הזוג, ובנוסף קיימת מעין אי בהירות משפטית המערימה קושי נוסף על חיזוי מושכל של תוצאת חלוקת הרכוש.
מדור לילדים
במסגרת פירוק שיתוף בחוק המקרקעין קבע המחוקק כי פירוק שיתוף בדירת מגורים של בני זוג יאושר בחוק רק כאשר תוסדר דירה חלופית לילדים המשותפים הקטינים יחד עם ההורה המשמורן הקבוע עליהם. כל עוד לא יוכח אחרת – לא יאושר ההליך למורת רוחו של התובע.
לסיכום מאמר זה, אם הנכם עומדים בפני הליך גירושין בו כרוך חלוקת רכוש משותף ופירוק שיתוף בדירת המגורים המשפחתית – מומלץ כי תתייעצו עם עו"ד גירושין מומחה במחלוקות פירוק שיתוף, כזה אשר ידע לספק יעוץ משפטי מקצועי המבוסס על ניסיון עשיר ובקיאות לרזי התחום, ידע לכוון ולנהל את תביעתכם, יספק את המידע הנדרש, המיידי והרחב ככל שניתן, תוך שימוש באסטרטגיה חכמה, ידע וכלים לניהול מו"מ ומענה לקשיים וללבטים המתלווים להליך. כל זאת תוך גיוס מירב המשאבים באופן מקצועי ואישי ולהביא למימוש כל זכויותיכם, מתוך הבנה מעמיקה בכל המרכיבים המשפטיים ומחויבות ערכית וחברתית.
נשמח לעמוד לשרותכם בכל עת.